Rijpen van bier

Niet alle biertypen zijn geschikt om te laten rijpen. De bieren die wel goed te rijpen zijn voldoen aan één of meer voorwaarden die nodig zijn.

Alcohol bijvoorbeeld. Dit zorgt voor een natuurlijke conservatie, waardoor negatieve verouderingssmaken geen kans maken. Logisch eigenlijk, gedestilleerde dranken zijn ook goed houdbaar.

Restsuikers kunnen ook erg belangrijk zijn. De suikers in het bier veranderen het mooiste van smaak. Bitters verdwijnen naar de achtergrond waardoor de suikers extra naar voren komen. Hetzelfde gebeurd bij oude port, of sherry. Het is dan ook niet gek dat gerijpte bieren ons doen denken aan deze dranken.

Zure bieren rijpen ook mooi. Lambic en Gueuze bijvoorbeeld, zijn door spontane gisting zuur geworden. Vergaan kunnen ze dus praktisch niet meer. De smaak kan echter wel gebalanceerder en zachter worden.
Als we bovengenoemde voorwaarden nemen komen we tot de conclusie dat veelal donkere, zwaardere bieren goed te rijpen zijn, alsmede kriek-lambic of (oude) gueuze.

 

Een kleine voorstelling van goed te rijpen types:

  • Bockbier
  • Dubbel
  • Quadrupel
  • (Extra/Imperial)Stout
  • Kriek
  • Lambic
  • (Oude) Gueuze
  • Tripel

Dat een bier binnen een bovenstaand biertype valt, wil niet zeggen dat de veroudering altijd mooie smaken teweeg brengt. Dit is altijd van specifieke eigenschappen af. De ene bock is de andere niet.

De duur van de rijping is ook variabel. veel bockbieren of dubbels zullen hun piek al na enkele jaren bereiken. Zware bieren als quadrupels kunnen soms wel meer dan 10 jaar aan.

Soms is het juist hierom leuk om te experimenteren. De Bourgondische Bierkelder bouwt aan een goed assortiment waarvan de geschiedenis heeft uitgewezen dat de rijping mooi is, of waarvan we de inschatting maken dat deze mooi kan zijn.