Proefnotities: Hertog Jan – Vintage Grand Prestige

25 november 2017

Vintage Grand Prestige

Op zaterdag 25 november 2017 heeft het Bourgondische Bierkelder proefpanel diverse vintage jaargangen Grand Prestige doorgeproeft met als doel de smaakontwikkeling van vintage Grand Prestige objectief te omschrijven.

Tijdens de proeverij werd gestart met 2017 als referentiebier waarna steeds met een stap van twee jaar terug in de tijd werd gegaan. De jaargangen die zijn geproefd zijn dus: 2017 – 2015 – 2013 – 2011 – 2009 & 2007. Ook de 2010 werd geproefd om uitsluitsel te kunnen geven over de favoriete leeftijd van het bier.

2017

In de verse variant van Grand Prestige worden voornamelijk tonen in de neus waargenomen van: donker fruit, moutigheid, fruitigheid (van rood fruit), karamelzoetheid, chocolade en koffie. Qua smaak komen veel van deze tonen terug, waarbij wordt kenmerkend is dat het bier redelijk alcoholisch op enkele proefpanelleden over komt. Een lichte bitter wordt veelal waargenomen alsmede een mooie, niet al te zware kruidigheid. Ook rozijnen worden vaak genoemd. In de afdronk blijven de bitters in combinatie met de kruidigheid en plakkende zoetheid hangen.

“Bob van Wieren: Koolzuur drukt zijn stempel op de smaak.”

Vintage 2015

Als de Grand Prestige twee jaar heeft gerijpt komen in de aroma’s de eerste, lichte porttonen al naar boven. Rood fruit krijgt meer de overhand, terwijl de hop naar de achtergrond verdwijnt. Het alcoholische karakter verdwijnt naar de achtergrond, terwijl karamelzoetheid terrein wint. In de smaak wordt vooral gemerkt dat hij voller van smaak is, waarbij zoetheid van rood fruit en gerijpt fruit als rozijnen en vijgen verder naar voren komen. De nasmaak wordt vooral getypeerd als zoetig, voller en minder bitter dan de verse variant.

“Joris van Esch: Iets zachter, het scherpe van de alcohol is er af.”

Vintage 2013

Na vier jaar rijping beginnen smaken en aroma’s te ontwikkelen die nog niet eerder naar voren kwamen. In de aroma’s beginnen echt porttonen naar boven te komen. Chocolade en karamel blijven veel genoemd worden. Ook boerenjongens, kersen op sap, bonbons en vanille vinden hun plekje in de neus. Qua smaak valt de gebrande mout voor een groot deel weg en komen smaken veelal overeen met de aroma’s. De afdronk lijkt een beetje kracht te missen stellen meerdere panelleden.

“Max van Huizen: Tawny port begint naar voren te komen.”

Vintage 2011

Zes jaar rijping lijkt de ultieme leeftijd van een vintage Grand Prestige.  Gedroogd fruit, zowel port als sherry komen bij vrijwel iedereen op de formulieren voor. Stroop, pruimen en krenten zijn ook tonen die in de neus veel worden opgemerkt. Chocolade en karamel blijven veel genoemd worden. Ook boerenjongens, kersen op sap, bonbons en vanille vinden hun plekje. De smaken zijn complex, volzoet terwijl het bier nog steeds een mooie, volle body heeft en een krachtige afdronk weet te behouden.

“Alain Schepers: De smaak wordt nog ronder. Minder fruit. Meer karamel, port & stroop.”

Vintage 2009

Als het bier nog twee jaar ouder is worden al snel conclusies getrokken. De body van het bier gaat verloren. De moutigheid van het oorspronkelijke bier is ineens weggevallen. Het koolzuur is nu echt een heel eind verdwenen.

“Bas Schampers: Alsof het bier ineens zijn ruggengraat is verloren.”

Vintage 2007

Tien jaar is echt te veel voor dit bier. In de aroma’s gaan de oxidatietonen alles overheersen. Dun, direct weg, oxidatie te veel aanwezig zijn opmerkingen die veelal geplaatst worden.

“Kim Sonneveld: Voor mij te ver. De smaak is vlakker, wel stroperig, weinig koolzuur.”

We proefden ook nog de 2010 variant, om te testen of 2011 écht de piek bleek van dit bier en dat bleek zeker zo te zijn. De 2010 variant begon ook al licht dunnetjes over te komen, waarbij vooral de volle moutigheid van de 2011 variant begint te missen.

Kim Sonneveld schreef ook een blog over deze proefsessie: Lees de blog hier!

Wil je zelf de smaak van een gerijpte Grand Prestige beleven of cadeau doen? We geven t/m 15 december korting op alle Grand Prestige producten in de webwinkel. Het uniekste biercadeau van Nederland kost nu €27,50  €25,- en leg een fles of  jaargangpakket van Grand Prestige weg in de Bourgondische bierkelder met 10% korting. Neem snel een kijkje in de webwinkel!