Sfeerimpressie: Stappen & Shoppen schrijft over onze bierproeverij!

19 oktober 2017

Stappen & Shoppen schreef een fantastische blog over de Bourgondische Bierproeverij van 8 oktober bij Streken. Ze nemen je mee en laten jou de sfeer proeven van deze smakelijke en informatieve middag. Wil je niet alleen de sfeer maar ook de gerijpte bieren proeven? Neem dan eens een kijkje bij onze evenementen.

 

“BIERBLOG: EEN BOURGONDISCHE BIERPROEVERIJ BIJ STREKEN BREDA

Augustus dit jaar, opende Streken voor het eerst haar deuren aan de Haagdijk met het motto; “Leven is genieten!”. Streken is gevestigd in een authentiek pandje en staat vol met ruim 200 verschillende bieren. Eigenaar Gijs de Koning organiseerde afgelopen week een bourgondische bierproeverij en nodige ons uit erbij aanwezig te zijn;

Het is zondagmiddag 14:00 als we vol enthousiasme parkeren op de Haagdijk. We hebben net een heerlijke brunch achter de kiezen en nu wel behoefte gekregen aan een heerlijk glas bier. Gelukkig is daar Gijs de Koning met zijn toffe zaak vol heerlijk bruisend goud! Samen met bierspecialist Bas Schampers ontvangt hij ons hartelijk.

EEN ENORME KEUZE AAN SPECIAALBIEREN EN WIJNEN LACHT ONS TEGEMOET.

Wanneer onze groep compleet is, gaan we van start. Bas is onze biersommelier en oprichter van de ‘Bourgondische Bierkelder‘. Het doel van deze bierproeverij is, naast een kennismaking met Streken Breda, om ons gerijpt bier te laten beleven.

We gaan vrij straf van start, met een duo Weissen Dubbelbock van 8,2%. Het verschil tussen de ‘verse’ uit 2016 en de gerijpte van 2012 is aanzienlijk! Waar de Dubbelbock uit 2016 redelijk subtiel van smaak is en zelfs wat ‘herfst’ mist, is de gerijpte een stuk voller, romiger zelfs in de mond.

Daaropvolgend proeven we Texels Bock, uit 2017 en 2011. Een prachtig robijnrood bier van respectievelijk 7 en 7.5% met een heerlijke karamelsmaak en ietwat bitter in de afdronk. Ondertussen verschijnen er wat lekkernijen op tafel, die perfect aansluiten bij het bourgondisch karakter van de proeverij.

BAS EN GIJS HEBBEN GEKOZEN VOOR GOEDE KWALITEIT EN DAT IS TE PROEVEN.

Om niet te blijven vergelijken tussen vers en gerijpt, worden we verrast door een ‘Geuze’. Dit speciaalbier brengen ze maar één keer per jaar uit en is dan minimaal 3 jaar gerijpt. Het bier heeft bijzondere aroma’s, de smaak daarentegen is erg gangbaar en naar onze mening een perfect biertje voor naast een salade in de zomer.

Na genoten te hebben van de ‘Geuze Mariage Parfait’, gaan we over op een wat bekender merk; ‘Hertog Jan’. We krijgen een ‘Grand Prestige’ uit 2017 en een ‘Hertog Jan Ongekend’.

DEZE TWEE ZWARE BIEREN VAN RUIM 10% ZIJN HEERLIJK KRUIDIG EN WE STELLEN ONS VOOR DAT WE HIERMEE PRIMA NAAST EEN HAARDVUURTJE ZOU KUNNEN ZITTEN.

We sluiten af met de laatste twee proefglazen, beide van ‘Jopen Bier’. Een eisbock genaamd ‘ex-girlfriend’, welke met zijn 12% als motto heeft:

 BEER AS COLD AS YOUR EX-GIRLFRIENDS HEART!

Dit bier doet zijn naam eer aan. Het is een heerlijke bock, rijk van smaak en zal ons zeker dingen doen vergeten! Het andere bier van Jopen heet: “Jack stole my girlfriend”, ook een eisbock, met een ruime 12.3% en bijna een jaar rijping in Jack Daniels whiskeyvaten een onvergetelijk bier!

Bij deze twee bieren serveren Gijs en Bas een heerlijk dessert; Vanille-ijs met dadels, welke een nacht gemarineerd zijn in espresso met kaneel en kardemom. Wij zijn doorgaans geen toetjesmensen, maar hiervan hadden we er met liefde en plezier nog een gegeten!

STREKEN BREDA IS ZÉKER ‘THE PLACE TO BE’ ALS JE OP ZOEK BENT NAAR EEN HEERLIJK, BIJZONDER SPECIAALBIER

Ook voor bieren die je niet snel op de fles zult vinden, kun je bij Gijs terecht. Hij heeft ook een growler fillingstation. Met de growlertap is het mogelijk bieren op fles te krijgen welke normaliter niet op fles verkrijgbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat de brouwerij een proefbatch heeft gemaakt, of omdat er geen productielijn is voor het afvullen van flessen, of omdat ze het bier bijzonder willen houden en ze het alleen op fust afvullen.
Met de growler haal jij dus altijd iets speciaals in huis!

Al met al een zeer geslaagde proeverij, in een fantastische zaak met een uniek concept!”