Proefnotities: Chimay – Vintage Grand Réserve

3 december 2018

Trappisten-abdij van Chimay

Op donderdag 22 november 2018 kwam het Bourgondische Bierkelder proefpanel samen op de trappisten-abdij van Chimay om diverse jaargangen van de Chimay Grand Réserve te proeven. Deze staat onder het grote publiek bekend als de Chimay Blauw, maar wanneer het bier op een grote fles wordt afgevuld, geven de paters het bier een andere naam. Het doel van deze proeverij? De smaakontwikkeling van vintage Grand Réserve objectief te omschrijven.

Na een exclusieve en vooral zeer enerverende rondleiding door de tuinen van de abdij en de brouwerij van Chimay, komen we in het proeflokaal waar de diverse jaargangen op ons staan te wachten. Over de rondleiding schrijft Yu Mey Kwee, het nieuwste lid van ons proefpanel, zeer binnenkort een smakelijke blog!

We proeven de diverse jaargangen van oud naar jong, startend met de jaargang 2005, daarna 2007, 2009, 2012 en 2018.

De leden van het proefpanel van deze dag zijn:

  • Henri Reuchlin (oprichter StiBON Bieropleidingen)
  • Yu Mey Kwee (docent StiBON Bieropleidingen)
  • Anne Kerkdijk (Bourgondische Bierkelder)
  • Jaap Coolen (Horeca-professional & bier-enthousiast)
  • Eric Andersen (F&B professional v/h jaar 2017 – docent op de hotelschool van Breda University)
  • Joran Likkel (had een stoeltje in het proefpanel gewonnen via Bierista)
  • Bas Schampers (oprichter Bourgondische Bierkelder)
Laat jouw Chimay Blauw rijpen in de Bourgondische Bierkelder

Vintage 2005

We starten met een fles uit 2005, al die tijd zorgvuldig bewaard gebleven in de unieke kelders van de Chimay Abdij. Anders dan we veel bij andere gerijpte bieren proeven is de Chimay Grand Réserve nog verrassend fris. Dit is het eerste dat iedereen opmerkt. We proeven gerijpt fruit en madeira tonen, maar het bier is niet extreem zoet, eigenlijk wel heel prettig. In de neus ruiken we voornamelijk lichte chocolade, pruimen. Dit alles nadat het bier even heeft kunnen luchten, als het bier net open is overheersen lichte oxidatie-tonen, maar deze trekken snel weg. Heel normaal bij een bier van deze leeftijd.

Jaap Coolen: “Verrassend hoe een gerijpt bier fris kan proeven, het contrast met een vers jaargang is groot, de ontwikkeling fascinerend!”

Vintage 2007

De 2007 variant heeft beduidend meer zoetheid dan de variant die we hiervoor proeven, van twee jaar ouder. Drop wordt veel genoemd, maar ook valt hier toch de droogheid van het bier op. Veel gerijpte bieren ontwikkelen een zeer complexe zoetheid, en hier valt dat wel mee, wat niet alleen verrassend is, maar ook erg aangenaam. In de neus komen toch zeker ook madeira tonen naar voor, maar deze vintage 2007 is minder aromatisch dan de 2005 versie.

Vintage 2009

Over de 2009 vintage is iedereen zeer te spreken. De schuimkraag is mooi vol en goed aanwezig. Een mooie balans tussen rijping, zonder dat er oxidatie-tonen naar boven komen. Qua aroma’s wordt veelal rood fruit genoemd en lichte karamel. In de smaak noemen veel mensen de romige en volmondige smaak van gerijpt rood fruit, chocolade en een volle body. Ook een prikkelend gevoel van peper wordt veel genoemd.

Bas Schampers: “Wat een bijzondere rijping, welke elk jaar blijft prikkelen!”

Vintage 2012

De 2012 variant zit toch nog verrassend dicht bij een verse variant. Uiteraard is de eerste rijping al wel goed te merken, het echte ‘verse’ is er vanaf. Fruitigheid van rood fruit wordt genoemd als aroma, samen met karamel. In de smaak wordt melkchocolade genoemd en ook hier komt fris rood fruit weer naar voren. Ook wordt alcohol genoemd die blijft hangen in de afdronk. Het bier is wat plakkerig zoet en heeft een kruis pepertje.

Vers 2018

Als we de verse variant van de Chimay Grand Réserve proeven komen we er écht achter wat de rijping met het bier doet. In de verse variant zit veel fruitigheid, maar deze neigt beduidend meer naar vers rood en geel fruit (tropisch), terwijl dat laatste in de 2012 variant al helemaal weg is en de fruitigheid veel gerijpter is. Ook de gebrande tonen van de donkere mout komen in de verse variant flink naar boven, terwijl deze met de rijping enkel nog doorkomen in tonen die doen denken aan donkere chocolade.

Henri Reuchlin: “Van een jonge boerenjongen naar een rijpe schone dame!”

De toetjes: Chimay Fermentée en Barrique – Whiskey edition

Ach ja, een toetje gaat er altijd wel in. We proeven de nieuwste variant van de Barrel Fermented serie van de Chimay Blauw: de Whiskey edition. Wat een pareltje! Een mooie toets van iets rokerige whiskey een tonen van de houten vaten uiten zich voornamelijk in zachte vanille, wat perfect complementeert met de zachte fruitigheid en zoutheid van karamel van het bier. Een heerlijk bier om bij een open haard van te genieten!

Eric Andersen: “Even wennen zo’n rit door de Ardennen maar dan wacht wel die barrel fermented Chimay”

Wil je zelf de smaak van een gerijpte Chimay – Vintage Grand Réserve beleven of cadeau doen? We geven t/m 31 december korting op de Chimay Blauw – cadeaukist in de webwinkel. Het uniekste biercadeau van Nederland kost nu €27,50  €25,-.

Decembermaand = Chimay-maand: Laad je la'tje vol!