Ons verhaal

Het verhaal van de Bourgondische Bierkelder start eigenlijk al in 2015. Bas Schampers, de oprichter van de Bourgondische Bierkelder, is op dat moment actief als horecatrainer. Hij traint voornamelijk medewerkers van biercafé’s op bierkennis en -kunde. Verder is hij als freelancer actief in proeverijen en op bierfestivals.

“Steeds vaker kwam ik aanraking met gerijpte bieren die brouwerijen kleinschalig lieten proeven. Prachtige bieren die een geweldige smaakevolutie hebben doorgemaakt. ‘Daar moet ik iets mee’, was direct de gedachte, gevolgd door: ‘Hoe kan ik hier een beleving aan koppelen?’ Het idee van de Bourgondische Bierkelder was geboren.”

Licht en temperatuur zijn de grootste vijanden van bier. Bieren bewaar je dus donker en op een lage, maar vooral stabiele temperatuur. Slechts weinigen kunnen thuis zo’n plek creëren. Heb je wel zo’n plek, dan is het de kunst om van de bieren af te blijven tijdens het rijpingsproces 😉 De zoektocht naar de ideale locatie, begon uiteraard bij de bron. Bier heeft een rijke historie met kloosters, omdat juist daar, van oudsher veel bieren werden gebrouwen. De trappisten zijn hier het meest typerende voorbeeld van.

Bourgondische Bierkelder - Rijpen van BierIn de zoektocht naar een geschikte locatie stuitte Bas op een idyllisch klooster, ergens in het bourgondische Noord-Brabant, waar de ideale omstandigheden zijn. In de donkere kelders is de temperatuur van nature constant, waardoor bieren onder ideale omstandigheden kunnen rijpen.

De locatie werd gevonden en na veel brainstormen en uitwerken van ideeën is in het voorjaar van 2016 een crowdfundcampagne gestart om een startkapitaal op halen. Na slechts zes weken was het doelbedrag van €20.000,- al behaald, maar de uiteindelijke eindstand van de crowdfunding is €27.335,-. Een enorm bedrag waarmee de Bourgondische Bierkelder kon starten. Het bleek een succesidee met een unieke aanpak in de wereld van speciaalbier.

“Beleef de rijping van bier”

Bij de Bourgondische Bierkelder draait het eigenlijk maar om 1 ding; beleef de rijping van bier. Iedereen die weleens een gerijpt bier gedronken heeft dacht na de eerste indruk waarschijnlijk, hoe smaakt dit bier vers, een jaartje jonger of juist ouder? Deze beleving wordt mogelijk voor iedere liefhebber van speciaalbier. Bij de Bourgondische Bierkelder koop je niet alleen een fles van jouw favoriete bier van jouw favoriete leeftijd, maar een pakket van hetzelfde bier, op verschillende leeftijden. Hierdoor kan je de smaakevolutie van het bier ervaren en zelf bepalen op welke leeftijd je het bier het allerlekkerste vindt.

Meer over bierrijping

 

De Bourgondische Bierkelder is begonnen en klaar om de bierliefhebbers van Nederland de smaken van gerijpt te laten proeven.

Proost, op de Bourgondische Bierkelder