Oktober Bockbier Blog
13 oktober 2018
Hoe smaakt dat?
Hoewel vroeger bockbier werd gebrouwen in de lente, verschoof dit steeds verder naar voren, tot zoals we het nu kennen, in de herfst. Als tegenhanger heb je steeds meer brouwerijen die een lentebock of lentebier brouwen. Tegenwoordig wordt traditioneel gezien het eerste vaatje herfstbock aangeslagen op de eerste maandag van oktober, hoewel het steeds vaker gebeurt dat de herfstbock ook in september al wordt aangeslagen, zodra de herfst enigszins zijn intrede doet.
Wat mag je verwachten bij een herfstbo(c)k? Eigenlijk wil je het seizoen in je glas proeven. De dagen worden korter, guurder en kouder. Dus het mag best wat verwarmend zijn, zonder dat je meteen van je barkruk valt. Gemiddeld zal een gewone herfstbock ergens rond de 6,5% alcohol bevatten. Vaak verwacht je wat (karamel)zoetheid, een mooie kruidigheid en mag je best nog wat terugproeven van de gebruikte granen. Traditioneel is een bockbier ondergistend, maar sinds Hertog Jan in 1982 als eerste met een bovengistend bockbier kwam, wordt deze vergisting ook veel gebruikt.
Bockbier is een van de weinige bierstijlen die in Nederland bij wet is vastgelegd. Het moet een minimaal extractgehalte hebben van 15,5%. Kort gezegd betekent dit dat het met een minimale hoeveelheid mout moet worden gebrouwen, en daardoor zijn alcoholpercentage van veelal minimaal 6,0% krijgt. Het is sowieso een bierstijl die vrij veel kanten op schiet qua smaak. Bij een herfstbock verwacht je een mooi donker bier, maar vervolgens is de ene bock erg zoet, waar een andere weer enorm kruidig is. Dat maakt het juist zo’n interessante bierstijl, want wat is er nou leuker dan in een mooi biercafé of thuis in goed gezelschap een rijtje bockbieren te ontdekken? Het alcoholpercentage leent zich er prima voor om 6 tot 8 bieren naast elkaar te proeven, uiteraard uitgeschonken in passende proefglaasjes.
Hoe smaakt dat als je het rijpt?
Eerlijk is eerlijk,
een brouwerij runnen is niet zomaar een hobby, er moet ook geld verdiend worden. Vandaar dat een brouwer het bier niet te lang op de brouwerij wil laten rijpen, zoals we dit bijvoorbeeld wel zien bij Duvel Moortgat, waar ze hun bier 3 maanden rijpen alvorens het de brouwerij verlaat. De meeste brouwerijen kiezen hier echter niet voor. Hierdoor zie je dat een bockbier vaak in augustus gebrouwen wordt om in september/oktober gelanceerd te worden. Voor deze stijl is dat eigenlijk best wel vers. Net als in de herfstige keuken verlang je naar mooie gerijpte smaken: een gerijpte zoetheid, aardse tonen en kruiden. Je herfstige stoofschotel met draadjesvlees is ook lekkerder als je hem een of twee nachten laat staan. Smaken vinden zo hun balans in het gerecht en alles wordt steeds lekkerder. Met bockbier is dit precies zo, maar dan met een klein beetje meer geduld.
Een verse bock kan heerlijk zijn, maar eigenlijk is een bockbier met minimaal een jaartje rijping nog veel lekkerder. De zoetheid wordt zachter, complexer en fruitigheid van donker fruit zoals je dat kan vinden in een bockbier, smaakt gerijpter. Ook de kruidigheid kan na een jaar verrassend zacht worden, waardoor je bockbier een prachtige, nieuwe en herfstige balans zal vinden. Laat je het bier twee, drie of meer jaren rijpen dan ga je echte rijpingssmaken proeven die doen denken aan port/sherry of donker gerijpt fruit. Vanwege het relatief lage alcoholpercentage beleeft een bockbier zijn piek ergens tussen de 1-3 jaar, daarna loop je het risico op ongewenste smaakontwikkeling. Daarom laten we bij de Bourgondische Bierkelder het bier niet langer rijpen dan drie jaar.
Wil je zelf een bockbier laten rijpen? Wij hebben er diverse in ons assortiment zoals de Jopen Bok en de La Trappe Bockbier!