Hertog Jan Grand Prestige: Hét bier om te rijpen!

2 maart 2023

Ga met ons mee op een reis door de jaren heen vol smaakbelevingen. De Grand Prestige van Hertog Jan (ook wel het kroonjuweel genoemd) is misschien wel het bekendste bier als het gaat om de rijping. Niet alleen op de Hertog Jan brouwerij zelf wordt deze gerijpt, maar uiteraard ook in de Bourgondische Bierkelder. Veel liefhebbers laten hem thuis ook rijpen in hun eigen kelders!

Dit is en blijft toch ook een waanzinnig mooi bier: de warme volle smaken van rozijnen, vijgen, karamel, chocolade en koffie met een heerlijk fruitig aroma doen zijn naam eer aan. Kun je na gaan: dan is het bier nog niet eens gerijpt. Als de Grand Prestige langer bewaard wordt, ontwikkelen deze heerlijke smaken zich alleen nog maar verder! Hierdoor krijgt het bier steeds meer diepere en gerijptere tonen!

Dat de Grand Prestige zo goed te rijpen is werd per toeval ontdekt door Gerard van de Broek (de toenmalige meesterbrouwer van Hertog Jan). In 1993 overstroomde de Maas en de kelder van de brouwerij van Hertog Jan in Arcen werd niet gespaard door het rivierwater en slib. Jaren later in 2001 vond Gerard een pallet met oude flessen Grand Prestige die na de overstroming in de vergetelheid waren geraakt.

Iets zo maar weggooien zat niet in zijn karakter dus hij veegde een fles af en maakte er hem open. Het bier was helder, het aroma overweldigend rijk en na een voorzichtige slok bleek de smaak prachtig te zijn veranderd. Ondertussen staat de Hertog Jan Grand Prestige bekend als hét bier in Nederland om te rijpen.

Meer ontdekken? Bezoek onze webwinkel of agenda voor proeverijen en open dagen!

De smaakevolutie

We nemen je graag mee in de rijping van dit bier. Je leeft hieronder de ontwikkeling die het bier met de jaren meemaakt.

Vers: Koolzuur drukt zijn stempel op de smaak.
In de verse variant van Grand Prestige worden voornamelijk tonen in de neus waargenomen van: donker fruit, moutigheid, fruitigheid (van rood fruit), karamelzoetheid, chocolade en koffie. Qua smaak komen veel van deze tonen terug, waarbij wordt kenmerkend is dat het bier redelijk alcoholisch kan overkomen. Een lichte bitter wordt veelal waargenomen alsmede een mooie, niet al te zware kruidigheid. Ook rozijnen worden vaak genoemd. In de afdronk blijven de bitters in combinatie met de kruidigheid en plakkende zoetheid hangen.

2 jaar rijping: Iets zachter, het scherpe van de alcohol is er af.
Als de Grand Prestige twee jaar heeft gerijpt komen in de aroma’s de eerste, lichte porttonen al naar boven. Rood fruit krijgt meer de overhand, terwijl de hop naar de achtergrond verdwijnt. Het alcoholische karakter verdwijnt naar de achtergrond, terwijl karamelzoetheid terrein wint. In de smaak wordt vooral gemerkt dat hij voller van smaak is, waarbij zoetheid van rood fruit en gerijpt fruit als rozijnen en vijgen verder naar voren komen. De nasmaak wordt vooral getypeerd als zoetig, voller en minder bitter dan de verse variant. De échte rijping komt nog niet echt door, waardoor je eigenlijk kunt stellen dat het zonde is een Grand Prestige op deze leeftijd te drinken. Óf vers, óf nog een beetje langer laten rijpen is het devies.

4 jaar rijping: Tawny port begint naar voren te komen.
Na vier jaar rijping beginnen smaken en aroma’s te ontwikkelen die nog niet eerder naar voren kwamen. In de aroma’s beginnen echt lichte porttonen naar boven te komen. Chocolade en karamel blijven veel genoemd worden. Ook boerenjongens, kersen op sap, bonbons en vanille vinden hun plekje in de neus. Qua smaak valt de gebrande mout voor een groot deel weg en komen smaken veelal overeen met de aroma’s. De afdronk lijkt een beetje kracht te missen, wordt soms wel eens genoemd, maar dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak.

6 jaar rijping: De smaak wordt nog ronder. Minder fruit. Meer karamel, port & stroop.
Zes jaar rijping lijkt de ultieme leeftijd van een vintage Grand Prestige. Gedroogd fruit, zowel port als sherry komen bij vrijwel iedereen voor. Stroop, pruimen en krenten zijn ook tonen die in de neus veel worden opgemerkt. Chocolade en karamel blijven veel genoemd worden. Ook boerenjongens, kersen op sap, bonbons en vanille vinden hun plekje. De smaken zijn complex, volzoet terwijl het bier nog steeds een mooie, volle body heeft en een krachtige afdronk weet te behouden.

7 jaar rijping: De ultieme smaakbeleving.
Gemiddeld genomen, is onze ervaring bij de Bourgondische Bierkelder, vindt een groot deel van de liefhebbers een zes jaar gerijpte Grand Prestige het lekkerst. Echter, met zeven jaar rijping zijn de veroudersingssmaken nog verder ontwikkeld en complexer. Het bier begint ook een beetje aan volheid te verliezen, wat aanduid dat het langzaam aan naar zijn maximale leeftijd begint toe te gaan.

8 jaar rijping: Smaken beginnen weg te vallen.

Na acht jaar rijping begin je echt te merken dat de body van het bier langzaam verloren gaat. De moutigheid van het oorspronkelijke bier verdwijnt verder naar de achtergrond en het koolzuur is bijna geheel verdwenen.

10 jaar+ rijping: Stroperig maar vlakke smaak met weinig koolzuur.

De meeste liefhebbers zullen zeggen dat tien jaar wel wat te oud is voor dit bier. Er ontwikkelen zich nog steeds nieuwe tonen en diepgang. Het gebrek aan body zorgt ervoor dat het nog steeds een geweldig bier is om te proeven, maar er rustig een heel glas van drinken is misschien te veel van het goed. Geweldig om zo’n oude Grand Prestige te proeven naast diverse jongere jaargangen van dit bier!

Zelf ook proeven?

Wil je zelf de smaakevolutie ervaren? Bekijk dan onze agenda voor een open dagen of proeverijen!

Of bekijk de webwinkel en krijg uw bestelling thuis binnen! Hier zijn verschillende jaargangen te vinden van de Grand Prestige, evenals de mogelijkheid om zelf een fles te laten rijpen in onze rijpingslocaties onder toeziend oog van bier sommelier Bas Schampers.