Gastblog: Kim Sonneveld van Hop&Hap over de Hertog Jan Grand Prestige proefsessie

30 november 2017

Tasting van Grand Prestige

Hertog Jan Grand Prestige

Zaterdag 25 november mocht ik voor de eerste keer aanschuiven als panellid bij de Bourgondische Bierkelder. We treffen in het mooie Arcen bij brouwerij Hertog Jan met niet de minste bieren op het program; om hun eigen woorden te gebruiken ‘het kroonjuweel van Hertog Jan’ en daarvan 10 jaargangen (!) Hertog Jan Grand Prestige. Daar ging mijn, fervent bierliefhebber zijnde, hartje een stuk sneller van kloppen.

Na een warm welkom en heldere uitleg van Bas over de Bourgondische Bierkelder en hetgeen waarvoor wij tezamen waren gebracht, werden de eerste bieren geserveerd. Het doel van de dag: objectieve smaakomschrijvingen van het rijpingsproces van de Grand Prestige. Uiteraard was het verhaal van Hertog Jan en de Grand Prestige bieren mij niet geheel onbekend, maar wanneer meesterbrouwer Gerard van den Broek vol passie gaat vertellen over de fantastische ontdekking van Grand Prestige dan gaat het mooie verhaal nog meer leven!

Aandachtig luisterden wij naar het verhaal over de door overstromingen ondergelopen kelder. Hier trof Gerard in 2001 per ongeluk een pallet vol verweerde flessen aantrof. Gerard veegde de modder van de flessen, schudde het heen en weer en zag dat de inhoud helder bleef. Nieuwsgierig werd een flesje geopend en direct bij de eerste slok was Gerard overtuigd, dit is genieten!

We begonnen de proefsessie met een verse Grand Prestige. Dit is en blijft toch een waanzinnig mooi bier: de warme volle smaken van rozijnen, vijgen, karamel, chocolade en koffie doen zijn naam eer aan. Kun je nagaan: dan is deze fles nog niet eens gerijpt.

2015. We gaan 2 jaar terug in de tijd. We slaan iedere keer 1 jaar over om echt goed de smaakverandering waar te nemen. De Grand Prestige uit 2015 is al flink veranderd van smaak, het is iets zachter en ik proefde pruimen tevoorschijn komen. De mout was nog wel aanwezig, evenals de fruitigheid.

2013 Gaat er mijn inziens al meer op lijken, nog iets zachter en de port smaak komt langzaam tevoorschijn.

2011 Mijn (en voor zover ik meekreeg, ieders) favoriet, stroperig, zoet, vol, warm en een hele duidelijke portsmaak. Dit is een gerijpt bier waar je echt van moet en wil genieten, hiervoor maak je tijd en ga je goed voor zitten met een mooi glas en een fijne hap.

2009 Werd het volle smaakgevoel al minder en de geur ging er voor mijn gevoel niet op vooruit.

Doordat de smaken zo verschillend waren van 2009 en 2011 werd er een Grand Prestige uit 2010 opengemaakt maar ondanks dat bleef 2011 toch favoriet. Conclusie die we daaruit trokken was dat dit bier bij zes jaar rijpen op zijn ultieme hoogtepunt is. Je leest overigens hier wat de andere proefpanelleden vinden van de Vintage Grand Prestige’s!

2007 Zette de trend van 2009 voort en was voor mij persoonlijk te ver gerijpt.

Aangezien het Grand Prestige-dag was, was het een drukte van jewelste in en om de brouwerij. Een grote tent op het terrein en rijen dik met bierliefhebbers die voor dit prachtige bier geruime tijd in de rij wilden staan. Toch wist meesterbrouwer Gerard weer even tijd te maken om ons nog meer verhalen te vertellen.

We vertelden Gerard dat 2007 en 2009 voor ons te ver gerijpt waren en kregen de tip een scheut verse Grand Prestige toe te voegen aan deze jaargangen. Wow! Alsof het weer tot leven werd gebracht werkte dit scheutje op dezelfde manier als wat een defibrillator voor een mens zou doen, de volle en rijke tonen waren echt weer aanwezig, het bier was weer tot leven gewekt.

Er werd opgemerkt dat ieder brouwsel anders smaakt, mede door het gebruik van kurk bij sommige bieren en simpelweg ook doordat bier toch een natuurproduct blijft.

Ik kan wel stellen dat het een geweldige ervaring was. De warme en welkome sfeer van Hertog Jan, de passie van Bas, meesterbrouwer Gerard en ieder die aanwezig was bij deze ochtend maakte het tot een mooie, bijzondere, leerzame ervaring.

Cheers, Kim Sonneveld, Hop&HapKim Sonneveld - 100e Nederlandse Biersommelier

Wil je zelf de smaak van een gerijpte Grand Prestige beleven of cadeau doen? We geven t/m 15 december korting op alle Grand Prestige producten in de webwinkel. Het uniekste biercadeau van Nederland kost nu €27,50  €25,- en leg een fles of  jaargangpakket van Grand Prestige weg in de Bourgondische bierkelder met 10% korting. Neem snel een kijkje in de webwinkel!