Gastblog: Joris van Esch laat ons 19 jaargangen Cuvée van de Keizer Blauw proeven

7 maart 2018

Op 24 februari 1999 werd bij brouwerij ’t Anker in Mechelen een speciaal bier gebrouwen ter ere van de 500-ste verjaardag van Keizer Karel en de stad Mechelen waar hij opgroeide. Dit donkere bier kreeg de naam Cuvée van de Keizer en werd daarna elk jaar, telkens weer op 24 februari, opnieuw gebrouwen. Op de flessen werd telkens het betreffende jaar vermeld.
In het weekend dat de 20 ste jaargang werd gebrouwen, kregen tien bierliefhebbers de kans om alle 19 voorafgaande edities naast elkaar te proeven. Met 190 glaasjes op tafel was dat nog een aardige operatie. In een sfeervolle ruimte bij Brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot, waar in het naastgelegen proeflokaal een hobbybrouwersmiddag plaats vond, werd serieus geproefd en gezellig gediscussieerd.

Het bier: Cuvée van de Keizer Blauw

De Cuvée van de Keizer is ontstaan als een zwaardere versie van de Gouden Carolus Classic. Gebrouwen met meer mout en dus een hoger alcoholgehalte. In eerste instantie was dat 8,5%, maar na enkele jaren werd dit opgevoerd tot maar liefst 11,0%. Het bier is donkerbruin van kleur (70 EBC) met een crèmekleurige schuimkraag. Het aroma en de smaak kenmerken zich door geroosterde mout, zoete karamel, kandijsuiker, rood fruit (esters) en kruiden als koriander en steranijs.

Het proeven

Met 19 opeenvolgende jaren op een rij kan het lastig zijn om de (vaak subtiele) verschillen goed te proeven. Het zou in dat opzicht misschien beter zijn om een interval van 2 of zelfs 3 jaar te kiezen. Maar alle jaargangen waren aanwezig, dus toch ook een uitgelezen kans om ze allemaal te proeven. Je kunt er vervolgens nog voorkiezen om van ‘vers’ naar ‘oud’ te proeven en zo de ontwikkeling te volgen, of juist van oud naar vers om te voorkomen dat de laatste jaargangen (die mogelijk ‘over the top’ zijn) het proeven verpesten. Bijna iedereen begon met het verse bier, proefde ‘terug in de tijd’ om vervolgens nog eens van oud naar vers te proeven. 5 – 7 cl per glaasje bleek met dit grote aantal jaargangen genoeg om een goede indruk te krijgen.

De bevindingen

Op verzoek van de organisatie vulden de deelnemers een grafiekje in, waarbij ‘lekker’ de enige in te vullen waarde was. Specifieke uitslagen kan je lezen in de proefnotities van de bierkelder, maar enkele zaken vielen op:

  • Het bier houdt zeer goed stand! Zelfs de oudste jaargangen Cuvée van de Keizer, toch al 19 jaar oud, waren nog heel goed te drinken.
  • De lekkerste jaargang was over het algemeen die van 2014 of 2015, dus na 2 á 3 jaar rijping, hoewel de jaargangen rondom 2011 op de voet volgden.
    De scherpe ‘ jonge’ randjes zijn verdwenen, de kruidigheid is wat getemd, het bier heeft zijn typische karakter mooi opgebouwd en er is nog geen enkel spoor van verouderingsprocessen.
  • Teruggaand tot 2005 blijft het bier hoog scoren, vanaf dat jaar komen de oxidatie-smaken wat nadrukkelijker naar voren. Maar zoals hierboven al werd gezegd; het bier blijft prima te drinken.

Al met al een zeer leuke, lekkere en leerzame ervaring. En met 10 x 19 glaasjes op tafel ook zeker indrukwekkend. En met een Whisky-infused versie van de Cuvée van de Keizer werd de middag waardig afgesloten.

Met gerijpte groet,

Joris van Esch

Joris is vast lid van het proefpanel van de Bourgondische Bierkelder.

Met grote dank aan Angela Kiemeneij van Angela-K fotografie.