Gastblog Henri Reuchlin: Het wachten waard
31 oktober 2018
Al weer een tijd geleden besloot Henri Reuchlin – je leest meer over hem onder deze blog – een doos 75cl flessen bockbier weg te leggen. Op zijn website BierBuro schreef hij er blogs over. Dit seizoen delen wij zijn smakelijke blogs. De eerste blog is “Bier op jaren“. Veel leesplezier!
Het wachten waard – Henri Reuchlin
[2009] Oktober en november zijn maanden voor bockbier. De kleur van het bier doet me denken aan de bruine kleur van de vallende blaadjes: bruin met een rode gloed. Ook de smaak past bij het seizoen: een beetje zoet, een beetje bitter en met voldoende alcohol om je te warmen op een regenachtige herfstdag. Bockbier is het meest succesvolle typische Nederlandse seizoenbier. Jaarlijks drinken we er zo’n zeventig miljoen liter van op.
Bockbier leent zich ook bij uitstek voor twee nieuwe ontwikkelingen die je ziet op biergebied. De eerste is om bier te combineren met de maaltijd. Het idee dat je bier niet alleen voor of na het eten kunt drinken, maar ook gewoon aan tafel. Bockbier is een fantastische begeleider van stamppotten, stoofpotten of wildschotels. Je kunt die stoofschotels en wildschotels natuurlijk klaar maken met een scheutje bier, maar dat hoeft niet. Ook bij gerechten waar bier niet in de saus zit, is het heerlijk te drinken. Let daarbij wel op welk bockbier je neemt. Er is een behoorlijke variatie in zoetheid en bitterheid van het bier.
Ontwikkeling in bierland
Een andere ontwikkeling is het laten rijpen van bier. Bockbier kan uitstekend een jaartje of wat rusten voordat het gedronken wordt. Amstel brengt al een aantal jaar Amstel rijpe bock op de markt. Ooit begonnen als marketing stunt om een aantal overgebleven vaten van een voorgaand jaar aan de man te brengen is het inmiddels een bewuste keuze: laat een paar vaten bier een jaar wachten. Het resultaat is fluweelzacht bockbier. Ook de brouwers van Bavaria hebben aangehaakt op deze trend. Dit jaar is Vintage Hooghe Bock te krijgen, “exclusief en gelimiteerd vrijgegeven”. Volgens de smaakbeschrijving van de brouwer heeft de geur “tonen van karamel, is vol moutig met een licht port-sherryachtige aroma met een kardemom- en eikenhoutachtige backnote.” Als je bier een paar jaar bewaard ga je het zelfs beschrijven als wijn.
Je kunt het bockbier natuurlijk ook zelf bewaren. Ik heb twee jaar geleden een doos met zes grote flessen La Trappe bockbier gekocht en in mijn wijnkelder gelegd. Ieder jaar maak ik een fles open om van te genieten. Door de smaak iedere keer te beschrijven hoop ik de smaakontwikkeling te volgen en te ontdekken op welke leeftijd dit bockbier op z’n mooist is. Zinloos eigenlijk, want als het bier te oud is geworden, kan ik niet meer genieten van het bier van een jaar terug. Maar ik hoop dat het experiment helpt bij mijn bieraankopen in de toekomst. Het bier uit 2007 heeft als houdbaarheidsdatum september 2010 meegekregen, dus voorlopig hoef ik me nog geen zorgen te maken. In 2007 kwamen in de geur en smaak vooral tonen van leer, zwarte thee, jeneverbes en koffie terug. Een jaar later was er nog niet veel veranderd. Dit jaar wel. Het bier is zachter geworden met diepe warme, rijpe tonen . De smaak van caramel is duidelijk herkenbaar. Daarna breekt het bittertje door met iets wrangs van zwarte thee en leer en zelfs zwarte chocolade. De moeite van het wachten waard.
Henri Reuchlin
Henri Reuchlin is al decennia lang actief in de bierwereld. Afgelopen jaar vierde hij zijn 10-jarige bestaan met zijn bedrijf BierBuro. Ook bijna tien jaar geleden stond hij aan de basis van wat nu dé bieropleiding van Nederland is: StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland). Een echte biervakman dus, die ook nog eens zeer smakelijke stukjes schrijft. Dank dat we je blog mochten lenen Henri!