Gastblog: ‘Bierbitch’ Yu Mey schrijft over een uniek bezoek aan Chimay

9 december 2018

Jaargangen Chimay Grand Réserve

Animalcrackers bij de trappisten in Scourmont

Chimay, een biermerk dat, zo lang ik mij kan heugen, in het assortiment zit van elk
gerenommeerd biercafé. Wie kent niet de vraag: ‘wilt u de rode, witte of blauwe?’, zodra je
een Chimay bestelt. Ik moet gelijk denken aan een animalcracker filmpje gemaakt door
collega’s met een kauwende giraffe die een bepaald bierpersoon moet voorstellen en
opnoemt welke bieren in het assortiment zitten: Chimay rooood, Chimay wit, Chimay
blauw… Alleen welke is ook alweer de dubbel, tripel en die zware?
De Bourgondische Bierkelder beloofde mij duidelijkheid te geven over de kleuren van
Chimay, ik mocht mee naar de brouwerij! Alleen nooit geweten dat Chimay zo’n eind rijden
is… 😉

Laat jouw Chimay Blauw rijpen in de Bourgondische Bierkelder

Een betere begeleider dan Fabrice is er niet

Als VIP’s, onder begeleiding van Fabrice, die ons begroet in zijn mooie Frans-Engels en Marie-Josee – de vertegenwoordiger van Chimay in Nederland – dwalen wij door de abdij, van de statige entree door de binnentuin naar het heiligdom van de monniken, waar we niet moeten vergeten foto’s te nemen van het altaar met de relikwieën. Wat een bijzondere rust straalt alles uit. Net op het moment dat Fabrice vertelt over een monnik die schilderijen maakt met verf op basis van eidooiers, loopt er iemand voorbij met een paar traytjes eieren. Weten we meteen waar die voor zijn.

Van het heiligdom van de trappisten, naar het heiligdom van iedere bierliefhebber

Dan op weg naar ‘ons’ heiligdom, de brouwerij. Na een mooie toelichting door Fabrice bij de entree plakken we onze sticker – visiteur – op. Weet wel, in deze brouwerij zijn rondleidingen niet vanzelfsprekend. Vereerd loop ik rond en snuif informatie op, geniet van het aanzicht van de brouwketels en aanschouw de mooie, oude Filnitrox Wilms, een Meurafilter dat een tikkie groter (en ouder) is dan de filters die ik ken. Misschien raar, maar daar geniet ik van.

We dwalen verder door de brouwerij, mijn richtingsgevoel ben ik allang kwijt, en lopen tussen de ketels, tanks, houten vaten en lokale werknemers. Monniken werken niet meer in de brouwerij maar nemen wel de eindbeslissingen en volgens mij nemen ze goede beslissingen. Het is geen oude brouwerij en ook geen hypermoderne, al zag ik wel een muur met wat leek, ouderwets gereedschap. Als je hart sneller gaat kloppen van oude dingen moet je geduld hebben tot in hun bierkelder, alwaar de oude, stoffige flesjes en kratjes je opwachten achter een hek. Kwijlend lopen we hier rond: ’doe maar die grote fles. En die. En die.’

Tijd voor vintage Chimay Grand Réserve

In het proeflokaal, met uitzicht op de kelder door een glasplaat in de vloer, genieten we van verschillende jaargangen Chimay Blauw, het kerstbier van 9%. We beginnen met een Chimay uit 2005 en vervolgens proeven we 2007, 2009, 2012 en een jonge van de tap (2018).
Verbazingwekkend vind ik de oudste heel fris en doordrinkbaar smaken, met een beetje madeira. Ik krijg zin in een heel glas! Naarmate de bieren jonger worden, smaken ze voller, kruidiger, zoeter, zwaarder en plakkerig. Gaaf om zo verschillende jaargangen te vergelijken.

Proefnotities Vintage Chimay

Fermentée en Barriques

Ook krijgen we een Chimay gerijpt op whiskyvaten uit 2018, zo mooi zacht! Tot slot wordt de Chimay rood (dubbel) en Chimay wit (tripel) getapt om te proeven. Wat een verwennerij, wat een genot en wat een liefde weer voor het vak en bier. Mijn kennis van Chimay is weer opgepoetst en uitgebreid. Een brouwerij- en abdijbezoek, al zie je geen monniken nostalgisch met roerstokken rondlopen en is het redelijk modern, brengt het bier mooi tot leven. Dat iedereen maar veel Chimay blijft drinken.

Proost!

Wil je zelf de smaak van een gerijpte Chimay – Vintage Grand Réserve beleven of cadeau doen? We geven t/m 31 december korting op de Chimay Blauw – cadeaukist in de webwinkel. Het uniekste biercadeau van Nederland kost nu €27,50  €25,-.

Decembermaand = Chimay-maand: Laad je la'tje vol!