Bourgondische Bierkelder springt in op bierbeleving en nieuwe trend: rijpen van bier

15 mei 2016

In de wereld van speciaalbier gebeurt veel. Nederland telt inmiddels meer brouwerijen dan onze zuiderburen en elk café heeft ondertussen een diversiteit aan speciaalbier op de kaart staan. Een nieuwe trend is het rijpen van bier. Daar waar brouwers of café-eigenaren voorheen zelf wel eens een bier in de kelder lieten rijpen, wordt dit nu beschikbaar voor het grote publiek, dankzij de Bourgondische Bierkelder. Een initiatief dat het mogelijk maakt dat je als consument bieren kan laten wegleggen om te laten evolueren in smaak.

 

Uniek concept

De bierspecialist achter dit concept is Bas Schampers: “Al van jongs af aan ben ik horecaman èn ondernemend ingesteld. Na het cum laude afronden van de opleiding aan de Academy of Hotelmanagement in Breda ben ik succesvol aan de slag gegaan als zelfstandig horecatrainer”, vertelt hij.  “De bourgondische inslag die ik van huis uit heb meegekregen staat aan de basis van mijn grote interesse voor speciaalbier. In de afgelopen jaren zag ik steeds vaker gerijpte bieren verschijnen, met als bekendste voorbeeld wellicht de Hertog Jan Grand Prestige. ‘Daar moet ik iets mee’ was direct de gedachte, gevolgd door: ‘Hoe kan ik hier een beleving aan koppelen?’” Het idee voor de Bourgondische Bierkelder was geboren, en wat blijkt, deze aanpak is uniek in de speciaalbierwereld!

 

Brabants klooster

In zijn zoektocht naar een geschikte locatie stuitte Bas op een idyllisch, 18e-eeuws klooster, ergens in het bourgondische Noord-Brabant. “Een perfecte locatie, want”, zo zegt hij, “in de donkere kelders is de temperatuur van nature constant, waardoor bieren onder ideale omstandigheden kunnen rijpen. Licht en temperatuurschommelingen zijn de grootste vijanden van bier.” Door deze facetten goed in de gaten te houden en te controleren kunnen de bieren een ideale rijping doormaken. Hierdoor maken deze, zoals we dat van wijn al kennen, een mooie smaakontwikkeling door.

 

Beleving

Met jarenlange ervaring in de horeca en als horecatrainer, draait het bij Bas om beleving. Gewoon een gerijpt bier proeven is mooi, maar je vraagt je ook af ‘hoe smaakt dit bier vers, een jaartje jonger of juist ouder?’ Deze beleving wordt bij voor iedere liefhebber van speciaalbier mogelijk. Bij de Bourgondische Bierkelder koop je niet alleen een fles van jouw favoriete bier van jouw favoriete leeftijd. Bij de Bourgondische Bierkelder koop je heel een pakket van hetzelfde bier. Je krijgt meerdere jaargangen naast elkaar. Op die manier kun je de smaakevolutie van het bier letterlijk beleven.

 

Niet alle bieren zijn geschikt

Welke bieren goed zijn om te rijpen? We kennen de rijping van de zware bieren zoals quadrupels. Maar ook andere, donkere of zware bieren kunnen heel mooi evolueren, zoals tripel of een mooie herfstbok. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak, welk bier je op welke leeftijd het lekkerste vindt. “Vandaar dat je bij de Bourgondische Bierkelder diverse jaargangen naast elkaar kan laten rijpen, zodat je voor jezelf kan uitvinden wat jouw favoriet is”, legt Bas uit. “Helemaal leuk wordt het om de verschillende biertypen van een brouwerij naast elkaar te proberen. Koop bijvoorbeeld van La Trappe een pakket met vier jaargangen van de Quadrupel, maar ook de Tripel, Isid’or en Bock. Een proeverij maakt het geheel compleet en je ervaart hoe verschillende stijlen, een verschillende smaakverandering doormaken.”

 

Crowdfunding

Om de kelders te kunnen inrichten en een goed assortiment te kunnen opbouwen. Om cadeauverpakkingen te kunnen ontwikkelen en er voor te zorgen dat alles rondom de Bourgondische Bierkelder draait om beleving, is er een kleinschalige financiering nodig. Bas Schampers zoekt investeerders voor minimaal twintig- en maximaal veertigduizend euro. Hiervoor is een crowdfundcampagne gestart.

Je kunt op twee manieren investeren. Financieel, dan leg je een bedrag vanaf €100,- in. Over drie jaar verspreid betaalt de Bourgondische Bierkelder een rendement van 4,5% per jaar.

Een deel van het uiteindelijke assortiment is ook in de voorverkoop te verkrijgen. Door tijdens de crowdfunding bieren te kopen liggen deze het allereerste in de unieke kelders van het klooster. Er zijn verschillende pakketten van te rijpen bieren te verkrijgen. Vanaf €50,- koop je een pakket van vier jaargangen van hetzelfde bier.  Deze pakketten zijn inclusief authentieke cadeauverpakking, proefformulieren en proefglazen.
Meer informatie over de Bourgondische Bierkelder staat op de website: www.bourgondischebierkelder.nl.  Op http://crowdaboutnow.nl/bourgondischebierkelder kan je je investering doen!