Bas wordt tweede op het NK-Biersommelier!

4 juli 2023

Nog helemaal nagenietend van een geweldige dag gisteren, stuur ik je deze nieuwsbrief. Gisteren vond het 3de NK Biersommelier plaats bij Brouwerij de Molen in Bodegraven. Georganiseerd door het Gilde der Nederlandse Biersommeliers

Na een enerverende finale besloot de jury mijn zeer gewaardeerde collega Dennis Kort uit te roepen tot de nieuwe Nederlands Kampioen. Komend jaar mag ik mij vice-kampioen noemen! 

Graag deel ik mijn ervaringen met jullie.

Proost!

P.S. Onderaan deze nieuwsbrief heb ik nog een feestelijke actie toegevoegd 😉

Ochtendprogramma – De smaakpapillen worden getest!

Dit jaar zag het programma er ongeveer hetzelfde uit als vorig jaar. Behalve dat de halve finale geschrapt is. Dit omdat de organisatie qua opzet zo dicht mogelijk bij de WK structuur wil zitten, waar afgelopen jaar ook geen halve finale plaats vond. 

Tijdens het Nederlands Kampioenschap worden diverse disciplines getest. In de ochtend worden de smaakpapillen getest, afgewisseld met een toetsing van de theoretische kennis. 

Allereerst krijgen alle deelnemers 10 bieren geserveerd. Uit een lijst van 30 verschillende biertypen hebben we de keuze om te bepalen welk biertype bij welk glas hoort. Het is weer een andere lijst dan vorig jaar, met biertypen waar ik zelf eerder nog niet specifiek op getraind heb. Kijken, ruiken, proeven, nog eens ruiken. Na uiterlijk 45 minuten moeten we de lijst inleveren. 

Net als vorig jaar volgt een theoretische toets van 50 vragen voorgeschoteld. Welke brouwerijen in Nederland zijn afgelopen jaar helaas gestopt? Lastige vragen over alpha-amylase en vele andere vragen over bier in de breedste zin van het woord. 

Wederom een korte pauze geeft ons voorbereiding op de kraker van de ochtend. We komende opnieuw de ruimte binnen en zien tien, op het oog identieke glazen bier voor onze neus. Een basis-bier is tien keer gemanipuleerd met steeds een van de dertig meest voorkomende smaakafwijkingen die in bier te vinden kunnen zijn. Zeg het maar, is het oxidatie, groene appeltjes, afvoerputje, ranzige boter…? 

Middagprogramma – Presentatie skills!

Pas na de finale krijgen we de definitieve scores van de twee praktijk opdrachten. Ik blijk 7 van de 10 bierstijlen goed te hebben en 4 van de 10 smaakafwijkingen heb ik goed herkend. Het blijkt samen met de resultaten van de theoretische toets een voldoende score voor een plek bij de beste zes van dit NK!

Anders dan vorig jaar is er dus geen halve finale. Ook de opzet van de finale is iets gewijzigd. 

Ik sta in de finale!

We trekken alle zes een nummer uit de hoge hoed. Deze bepaald de volgorde van presenteren. Ik trek nummer 5, en dus wordt mijn geduld nog even op de proef gesteld. Het geeft me ook even extra tijd om mijn strategie nog even door mijn hoofd te laten gaan. We mogen de presentaties van de deelnemers voor ons niet zien, dus in een aparte kamer wachten we in spanning af. Het ene applaus van mijn voorgangers klinkt nog enthousiaster dan het andere. De competitie is zwaar! 

Aan ons startnummer is een ondoorzichtige koker gekoppeld. Als een deelnemer aan de beurt is, loopt hij (helaas, geen dames in de finale dit jaar) naar een tafel met glazen. Hij mag de koker verwijderen en ziet dan dus pas welk bier er onder de koker zit. Vervolgens krijg je drie minuten de tijd om het bier te bekijken. Welk biertype is het? Wat is het alcoholpercentage? Wat kan ok vertellen over deze brouwerij? Welke gerecht zou ik hierbij serveren? Allemaal vragen die je als sommelier in drie minuten wilt zien te beantwoorden…

Ik kom de trap afgelopen vanaf de ruimte waar wij zitten te wachten. De zaal is inmiddels nog verder vol gelopen met allerlei bekende gezichten uit de bierwereld en vrienden en familie van de alle deelnemers. Ik loop naar de tafel met mijn koker. Na een hele korte laatste uitleg haal ik de koker van mijn bier. La Trappe Isid’or! Ok daar kan ik zeker wat mee. Een bier dat ik behoorlijk goed ken. Alle vragen schieten door mijn hoofd. De rust bewaren. Even de laatste details van het etiket lezen. Ok, ik ben er klaar voor! 

En dan… Twee keer diep ademhalen en de timer van tien minuten gaat lopen. Tien minuten de tijd om het bier vakkundig te presenteren. 

Ik stel mij voor aan de jury, bedank ze voor hun tijd en aandacht en begin met mijn presentatie. Over het bier zelf. Over de trappisten, waar ik achteraf eigenlijk wat meer over had mogen vertellen. De klok staat schuin achter mij en ik vergeet deze in de gaten te houden. Terwijl ik ieder jurylid een glas inschenk, met uiteraard een mooie romige schuimkraag, vertel ik over wat we kunnen verwachten van het bier. Samen proeven we het bier, nadat we het glas met onze handpalm een beetje hebben opgewarmd. Ineens schiet mij een prachtig gerechtje door mijn hoofd, Banoffee pie, welke ik vertel waarom dit er geweldig bij zou passen. Hopelijk loopt het water de jury-leden in de mond. Het loopt eigenlijk best wel vloeiend, ik vertel wat ik wil vertellen en sluit uiteindelijk mijn presentatie af. Dan draai ik mij naar de klok en zie dat ik nog ruim drie minuten over heb. Oeps, toch iets te snel. Maar ja, het zit er op. Ik mag de laatste deelnemer nog mee maken en daarna is het afwachten.

Het is spannend. De winnaar van vorig jaar, Hubert Hecker, behoort dit jaar niet tot mijn concurrenten. Hij heeft in de jury plaats genomen, samen met Lydian Zoetman (Jopen), Carina Kelder (Brouwerij Mommeriete), Iris van Asten (de Molen), Arvid Bergström (NGBS) en Ron Stoop (Hopster Magazine). 
Maar ik neem het wel op tegen de nummer drie van de wereld, Léon Rodenburg, (op dat moment nog) nummer twee van Nederland Dennis Kort, Yoran Zonneveld (vorig jaar knap 5e), Martin ter Harkel & Tom Stellingwerf. Door mijn hoofd schiet de gedachte dat ik stiekem toch wel minimaal weer de top 3 wil behalen. 

De uitslag komt… De nummer zes, vijf en vier worden bekend gemaakt. Ik ben nog niet genoemd. Op de derde plaats wordt Léon gefeliciteerd. De spanning stijgt verder! Ik loop naar Dennis. Wie van ons gaat het worden!? We slaan gebroederlijk armen om elkaars schouders. Dennis is al twee jaar op rij tweede geworden. Ik gun het hem om met de titel naar huis te gaan en dat blijkt ook het geval. Hij wordt gekroond tot de nieuwe Nederlands Kampioen en feliciteert mij vervolgens als eerste met mijn tweede plek. Een plek waar ik enorm blij mee ben en oprecht voelt als wederom een winst. Het is Dennis mega gegund. 
Extra blijdschap, want de nummers 1 en 2 zijn zeker van deelname aan het WK-biersommelier in 2025. Dat ticket heb ik dus in de pocket! De overige tickets worden tijdens het volgende NK verdeeld. 

Wat een enorme eer om mij na de derde plek van vorige jaar nu de één-na-beste biersommelier van Nederland te mogen noemen en wat een geweldige ervaring gaat de deelname aan het WK wederom worden. 2025 is nog een eind weg, dus er zal nog genoeg geoefend kunnen worden 🙂 Oefen je een keer mee? 

Proost!

Met gerijpte groet,

Bas Schampers

Speciale NK-actie

Ik deel mijn euforie graag met jullie, middels een speciale actie! 
Start je n.a.v. dit nieuwsbreicht met het huren van een lade in de Bourgondische Bierkelder? Dan krijg je van mij het eerste jaar huur cadeau*! Op de eerstvolgende open dag van 30 september kan je jouw eigen lade in gebruik komen nemen. 

Het huren van een lade kost €32,- per jaar. Gebruik maken van deze actie? Stuur een mail naar info@bourgondischebierkelder.nl en ik stuur je alle details en maak alles voor je in orde. 

Huur je al een lade in de Bourgondische Bierkelder? Kom dan op de open dag van 30 september langs, en je krijgt van mij een gratis verse fles om in jouw lade te rijpen te leggen! Laat van de voren even weten dat je komt, dan hou ik daar rekening mee! 

*Het eerste jaar huur krijg je cadeau als je de lade voor drie jaar huurt. Bij drie jaar huur krijg je sowieso ook 20% korting op de huur!