Bas Schampers wordt derde op NK Biersommelier

15 juli 2022

Nederlands Kampioenschap Biersommelier

Afgelopen maandag vond het tweede Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers plaats. En na een enerverende strijd heeft onze Bas de derde plaats weten te behalen! 🥳

“Het is een enorme eer om mij de derde beste biersommelier van Nederland te mogen noemen en wat een geweldige ervaring gaat de deelname aan het WK in 2022 worden. Met natuurlijk extra felicitaties aan winnaar Hubert Hecker en nummer twee Dennis Kort!”

Hieronder een verslag van het kampioenschap.

Ochtendprogramma – Smaakpapillen uitvoerig getest

Tijdens het Nederlands Kampioenschap, welke dezelfde opbouw heeft als het WK, worden diverse disciplines getest. Tijdens het ochtendprogramma worden de smaakpapillen getest, afgewisseld met een toetsing van de theoretische kennis. 

Allereerst krijgen alle deelnemers 10 bieren geserveerd. Uit een lijst van 30 verschillende biertypen hebben ze de keuze om te bepalen welk biertype bij welk glas hoort. Kijken, ruiken, proeven, nog eens ruiken. Na uiterlijk 45 minuten moeten de keuzes worden ingeleverd. 

Na een korte adempauze volgt een theoretische toets van 51 vragen. Vragen die de algemene bierkennis in de breedste zin van het woord op de proef stelt. Van de grootste hopproducent van de wereld, tot de scheikundige formule over een smaakafwijking waar we jullie niet mee lastig zullen vallen 😉 

Wederom een korte pauze geeft voorbereiding op misschien wel het lastigste deel van de ochtend. In de ruimte zien de deelnemers tien, op het oog identieke glazen bier klaar staan. Een basis-bier is tien keer gemanipuleerd met steeds een van de dertig meest voorkomende smaakafwijkingen die in bier te vinden kunnen zijn. Zeg het maar, is het oxidatie, groene appeltjes, afvoerputje, ranzige boter…? 

Middagprogramma – Presentatie skills

De tien beste deelnemers van de ochtend stromen door naar de halve finale. De spanning stijgt, want als Bas de halve finale door komt is deelname aan het WK in München zo goed als zeker! 

Tijdens de halve finale neemt hij het direct op tegen één andere deelnemer. Ze komen, ieder individueel, een ruimte binnen, waar inmiddels publiek is neergestreken en een acht-koppige jury ze aankijkt. Er staat 1 glas bier ingeschonken op een tafel, naast een timer van 3 minuten. Zonder ook maar iets te weten van wat er in hun glas zit, krijgen ze drie minuten om het bier ten overstaande van de jury te analyseren. Een uitgebreide omschrijving van uiterlijk, geur en smaak, leidend naar een conclusie van het biertype dat ze denken dat het is. Een passende bier-spijs combinatie noemen levert bonuspunten op. Ultieme bonuspunten scoor je als je weet van welke brouwerij het bier is. Dit lukt uiteindelijk één kandidaat, dat was Bas niet 😉
De halve finale verloopt goed voor Bas. Hij lijkt erg me op z’n gemak en weet uiteindelijk zelfs het biertype goed te raden. Het levert hem uiteindelijk een plek in de finale op! 

Hij staat in de finale!

De finale heeft een soortgelijke structuur. Een presentatie voor de vakjury én het publiek. De laatste heeft ook een stem die bonuspunten oplevert. Iedere sommelier komt de ruimte binnen en krijgt een keuze uit drie grote flessen bier. Deze keer zien ze dus wél wat ze mogen gaan presenteren, maar het kan zijn dat je geen van de drie bieren kent. Twee minuten om de flessen te inspecteren, waarna er één gekozen moet worden. Vervolgens is er maximaal 10 minuten om het bier vakkundig te presenteren en schenken aan de jury. 

Bas vertelt over zijn gedachtes terwijl hij de flessen bekijkt:
“Op de tafel staat een bier dat ik eigenlijk niet ken, een Speciale Belge. In het midden staat de Imperial Blond van Brouwerij Het Anker, maar het bier daarnaast trekt het meest mijn aandacht: De La Trappe Bock. Na een korte inspectie valt het mij op dat deze niet vers is, maar uit 2020. Gerijpt dus, het moet zo zijn!”

Bas pakt deze fles en de tijd begint te lopen. De tijd vliegt voorbij, zoals dat tijdens proeverijen van Bas eigenlijk ook altijd zo is. “Toevallig weet ik dat het bier vanaf komend najaar niet meer op fles zal worden afgevuld, we hebben dus te maken met een uniek bier, vertel ik de jury. Vertellen over de stijl, de rijping, dat het heerlijk is met een mooi, niet te zwaar wildgerecht. Het zit er echt op voor ik er erg in heb.”

Bas is als een-na-laatste aan de beurt, hij kant zelf dus slechts één andere deelnemer zien. Als deze ook geweest is start het lange wachten tot de uitslag. Alle deelnemers ogen gespannen. Twee andere deelnemers hebben tijdens het eerste NK ook deelgenomen. Hubert Hecker en Dennis Kort, zij werden tóen respectievelijk derde en tweede. Als we Bas vragen naar zijn kansen: “Ik schat zo in dat ik hen niet heb kunnen verslaan, maar de hoop is er natuurlijk wel.” Léon Rodenburg, Yoran Zonneveld en Ton van Opstal zijn de overige drie finalisten. 

De uitslag komt en Bas zijn voorgevoel is waar: “The best of the rest” zullen we maar zeggen. Hij moet mijn meerdere laten aan Hubert Hecker, die zich Nederlands Kampioen mag noemen, en Dennis Kort, wederom tweede. Zeker geen schande! Samen met de andere finalisten zullen ze een team vormen en zich de komende tijd gaan voorbereiden op het WK. “Ik ga veel van heb leren en tijdens het volgende NK, in 2023, gaan we de strijd weer met hen aan.“, zegt Bas vol zelfvertrouwen.